Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Termin kwitnienia
    Odczyn pH gleby
      Wysokość docelowa
        Zimozieloność liści
        • Roślina zimozielona

        Skimia japońska RUBELLA

        Dostępny

        24,90 39,90 

        Skimmia (Skimmia)

        Rodzaj roślin z rodziny rutowatych obejmujący siedem gatunków. Pochodzi z Azji, gdzie w naturze najczęściej rośnie w dużych zbiorowiskach leśnych i tam może osiągać nawet 13 m wysokości. W Polsce najczęściej występuje skimmia japońska (japonica) i Reevesa, które osiągają u nas znacznie mniejsze rozmiary. Uprawia się je jako rośliny ozdobne, jej największą ozdobą są zimozielone błyszczące, skórzaste liście i delikatne kwiaty, które wydzielają słodki zapach, a jesienią czerwone kuliste owoce. Należy pamiętać, że wszystkie części tej rośliny są trujące.

        Skimmia – uprawa i pielęgnacja

        Skimmia jest rośliną należącą do tych trudniejszych w uprawie. Roślina ta wymaga stanowiska cienistego – nadmiar słońca powoduje żółknięcie liści. Lubi gleby lekko kwaśne, wilgotne i nie toleruje przesuszenia, zalania oraz gleb wapiennych. Zarówno skimia japońska jak i Reevesa są roślinami mrozoodpornymi, choć przy większych mrozach warto je osłaniać, zwłaszcza młode okazy. Nie wymaga cięcia, a ziemię wokół niej warto ściółkować zapobiegając nadmiernemu parowaniu wody. Ładnie prezentuje się na wrzosowiskach, w ogrodach japońskich i kompozycjach z innymi roślinami kwasolubnymi. Skimmia nadaje się również do uprawy w pojamnikach.

        Sikmmia – sadzonki, jak i kiedy sadzić

        W naszym sklepie internetowym możecie Państwo kupić sadzonki w doniczkach P11, C2 i C3. Rośliny uprawiane są w doniczkach, dzięki czemu  można je sadzić przez cały sezon wegetacyjny, od wczesnej wiosny do późnej jesieni (III – XI). Najlepiej jednak sadzić w okresie wiosennym lub jesiennym.