Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Dereń jadalny

Dostępny

16,90 26,90 
Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

Dereń jadalny (Cornus mas)

Jest to małe drzewo liściaste należące do rodziny dereniowatych pochodzące z Europy i zachodniej Azji. Dereń jadalny wytwarza piękne czerwone owoce, z których możemy zrobić nalewki i przetwory. Owoce derenia spożywane na surowo są raczej cierpkie i kwaśne, dlatego częściej robi się z nich przetwory. Dereń jadalny wykazuje liczne właściwości lecznicze, dzięki czemu często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Roślina ta sadzona jest w ogrodach przydomowych oraz zieleni miejskiej. Dereń pięknie prezentuje się w okresie kwitnienia i owocowania. Występują różne odmiany derenia jadalnego różniące się przede wszystkim owocami (oprócz najpopularniejszych czerwonych owoców spotyka się także żółte i prawie czarne).

Dereń jadalny – uprawa i pielęgnacja

Roślina ta ma raczej małe wymagania i poradzi sobie na glebach ubogich i suchych, lecz najlepiej będzie rosła glebach gliniasto-piaszczystych, próchnicznych, zasobnych w wapń. Preferuje stanowisko słoneczne i lekki półcień. Gatunek ten nie jest podatny na szkodniki i dobrze znosi polskie zimy. Należy jednak pamiętać, że jedyne czego nie lubi to przesadzanie. Warto od razu wybrać docelową lokalizację. Przez pierwsze lata dereń jadalny rośnie powoli. Lecz kiedy wreszcie wytworzy silny system korzeniowy jego wzrost jest znacznie szybszy.

Dereń jadalny – sadzonki, jak i kiedy sadzić

W naszym sklepie internetowym możecie Państwo kupić sadzonki w doniczkach P11. Rośliny uprawiane są w doniczkach, dzięki czemu  można je sadzić przez cały sezon wegetacyjny, od wczesnej wiosny do późnej jesieni (III – XI). Najlepiej jednak sadzić w okresie wiosennym lub jesiennym. Zazwyczaj derenie jadalne sadzi się co 3 – 4 m.