Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Forsycja MALUCH

Dostępny

21,90 
Dodaj do koszyka

Forsycja pośrednia LYNWOOD

Dostępny

21,90 
Dodaj do koszyka

Forsycja pośrednia WEEK-END ‘Courtalyn’

Dostępny

21,90 
Dodaj do koszyka

Forsycja zielona WEBER’S BRONX

Dostępny

21,90 
Dodaj do koszyka

Forsycja (Forsythia Vahl)

Rodzaj krzewów należący do rodziny oliwkowatych pochodzący z Azji, choć występuje pospolicie w różnych regionach świata. W warunkach naturalnych krzewy te występują w suchych formacjach zaroślowych. W Polsce uprawiane są jako rośliny ozdobne, najczęściej spotykana jest forsycja pośrednia i zwisająca. Cechą charakterystyczną tych roślin są dekoracyjne żółte kwiaty pojawiające się jeszcze przed liśćmi. Forsycja ma również właściwości zdrowotne – kwiaty wykorzystuje się do przyrządzania naparów, a wyciągi z kwiatów w kosmetykach. Jednak należy pamiętać, że nie powinno stosować się naparów, gdy występują problemy z krzepliwością kwi.

Forsycja – uprawa i pielęgnacja

Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym ale poradzi sobie również w półcieniu. Forsycja pośrednia preferuje gleby żyzne o odczynie obojętnych lub lekko zasadowym, choć poradzi sobie niemal na każdej glebie. Ważne by stanowisko nie było zbyt suche, gdyż ma bardzo płytki system korzeniowy. Forsycja wymaga corocznego przycinania, które zapewnia obfite kwitnienie każdej wiosny. Jest to roślina odporna na mrozy i zanieczyszczenia powietrza, więc świetnie sprawdzi się w miejskich nasadzeniach. Nadaje się również na żywopłoty, do sadzenia pojedynczo jak i w grupach.

Forsycja – sadzonki, jak i kiedy sadzić

W naszym sklepie internetowym możecie Państwo kupić sadzonki w doniczkach P9. Rośliny uprawiane są w doniczkach, dzięki czemu  można je sadzić przez cały sezon wegetacyjny, od wczesnej wiosny do późnej jesieni (III – XI). Najlepiej jednak sadzić w okresie wiosennym lub jesiennym.