Wyświetlanie jednego wyniku

Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Borówka amerykańska CHANDLER

Dostępny

20,90 
Dodaj do koszyka

Odmiany średnie borówki amerykańskiej

Odmiany borówki o średniej porze owocowania to odmiany, które dojrzewają w terminie od drugiej połowy lipca do połowy sierpnia. Do tej grupy zalicza się min. takie odmiany jak: Bluecrop, Bluegold, Bluejay, Bonifacy, Bonus, Brigitta, Chandler, Denise Blue, Elizabeth, Goldtraube, Legacy, Nelson, North Country, Rubel, Sierra czy Toro.

Najlepsze odmiany borówki amerykańskiej o średniej porze dojrzewania

Spośród odmian borówki amerykańskiej o średniej porze dojrzewania owoców niewątpliwie za najlepszą odmianę uznawana jest odmiana Bluecrop. Jest to odmiana o bardzo dużej plenności i bardzo długo owocująca (przy sprzyjających warunkach nawet do 5 tygodni!). Owoce tej odmiany są, jędrne i bardzo smaczne, co cenione jest głównie w przetwórstwie, ponieważ dobrze wytrzymują transport. Ponadto jest to odmiana mrozoodporna wykazująca wysoką odporność na choroby.

Do uprawy w ogrodach przydomowych szczególnie polecana jest odmiana Chandler, która charakteryzuje się niezwykłą wielkością owoców. Mogą one osiągnąć wagę nawet do 3 gram i średnicę do 2,5cm. Nade wszystko odmiana ceniona jest ze względu na wydłużony okres dojrzewania owoców – 4–6 tygodni. Nie poleca się jej jednak do przetwórstwa, owoce są zbyt miękkie aby mogły być transportowane bez uszkodzeń.

Z pozostałych odmian o średniej porze dojrzewania owoców na szczególną uwagę zasługują odmiany takie jak Bluegold, Bonifacy, Bonus czy Toro.

Porady ogrodnicze, Rośliny owocowe

Borówka amerykańska – uprawa, pielęgnacja, właściwości

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum) – zwana poprawnie borówką wysoką, wywodzi się z Ameryki Północnej, gdzie rośnie w stanie naturalnym. Wraz ze wzrostem ludności i rozwojem miast rosło zapotrzebowanie na owoce leśne, które odznaczają się nie tylko walorami smakowymi, ale także – zdrowotnymi. W związku z czym zaczęto przenosić ją ze środowiska naturalnego w inne miejsca, jednak początkowo z miernym powodzeniem. Naukowe podstawy w uprawie borówki amerykańskiej zapoczątkował amerykański botanik dr Coville. Określił on wymagania glebowe tej...