Świdośliwa, świdośliwka (Amelanchier Medik.)

Jest to roślina, która jest jeszcze stosunkowo mało znana miłośnikom roślin i konsumentom. Ale przy bliższym poznaniu jej zalet, a zwłaszcza walorów smakowych i zdrowotnych jej owoców, naprawdę zasługuje na uwagę. Roślina ta należy do rodziny różowatych i podrodziny jabłkowych. Nazwa amelanchier wywodzi się od francuskiego słowa amelanche czyli “małe jabłko”. Tak naprawdę jednak owoce świdośliwy są bardziej podobne do owoców roślin jagodowych. W środowisku naturalnym rośnie głównie w Ameryce Północnej, zwłaszcza w Kanadzie, ale można ją także spotkać w Europie, północnej Afryce i wschodniej Azji. Obecnie znanych jest około 25 gatunków tej rośliny, które różnią się przede wszystkim wzrostem – od 30 cm do kilku metrów. Ta różnica we wzrośnie może nawet nastąpić w obrębie jednego gatunku.

Ażeby jak najdłużej móc cieszyć się zaletami owoców świdośliwy, proponujemy Państwu najpopularniejsze odmiany. Sadzonki są dostępne w naszym sklepie internetowym.

Największą popularnością w Ameryce Północnej, zwłaszcza w Kanadzie, cieszą się dwa gatunki – świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia) i świdośliwa lamarcka (Amelanchier lamarckii) znana także jako świdośliwa kanadyjska (Amelanchier canadensis). W Europie uprawiana jest także świdośliwa jajowata (Amelanchier ovalis), spokrewniona z wyżej wymienionymi gatunkami. Obecnie ten ‘europejski’ gatunek cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem ze względu na kaprysy. Wypiera ją świdośliwa olcholistna, która ma stosunkowo małe wymagania glebowe. Jest odporna na mróz do minus 30 stopni Celsjusza i dość plenna (czytaj dalej…)

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Pokaż kategorie