Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Skimia japońska RUBELLA

Dostępny

22,90 39,90 
Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Skimmia Reevesa

Dostępny

19,90 29,90 
Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Skimmia (Skimmia)

Rodzaj roślin z rodziny rutowatych obejmujący siedem gatunków. Pochodzi z Azji, gdzie w naturze najczęściej rośnie w dużych zbiorowiskach leśnych i tam może osiągać nawet 13 m wysokości. W Polsce najczęściej występuje skimmia japońska (japonica) i Reevesa, które osiągają u nas znacznie mniejsze rozmiary. Uprawia się je jako rośliny ozdobne, jej największą ozdobą są zimozielone błyszczące, skórzaste liście i delikatne kwiaty, które wydzielają słodki zapach, a jesienią czerwone kuliste owoce. Należy pamiętać, że wszystkie części tej rośliny są trujące.

Skimmia – uprawa i pielęgnacja

Skimmia jest rośliną należącą do tych trudniejszych w uprawie. Roślina ta wymaga stanowiska cienistego – nadmiar słońca powoduje żółknięcie liści. Lubi gleby lekko kwaśne, wilgotne i nie toleruje przesuszenia, zalania oraz gleb wapiennych. Zarówno skimia japońska jak i Reevesa są roślinami mrozoodpornymi, choć przy większych mrozach warto je osłaniać, zwłaszcza młode okazy. Nie wymaga cięcia, a ziemię wokół niej warto ściółkować zapobiegając nadmiernemu parowaniu wody. Ładnie prezentuje się na wrzosowiskach, w ogrodach japońskich i kompozycjach z innymi roślinami kwasolubnymi. Skimmia nadaje się również do uprawy w pojamnikach.

Sikmmia – sadzonki, jak i kiedy sadzić

W naszym sklepie internetowym możecie Państwo kupić sadzonki w doniczkach P11, C2 i C3. Rośliny uprawiane są w doniczkach, dzięki czemu  można je sadzić przez cały sezon wegetacyjny, od wczesnej wiosny do późnej jesieni (III – XI). Najlepiej jednak sadzić w okresie wiosennym lub jesiennym.