Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Malina czarna BLACK JEWEL

Dostępny

18,90 
Dodaj do koszyka

Malina czarna BRISTOL

Dostępny

18,90 
Dodaj do koszyka

Malina właściwa (Rubus idaeus L.)

Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). W stanie dzikim występuje na znacznej części Azji oraz w niemal całej Europie, oprócz Portugalii i Islandii. W Polsce jest pospolity na całym obszarze. Jest uprawiany w wielu regionach świata. Maliny pojawiają się w źródłach ok. 300 r. p.n.e. Jako pierwszy uznał malinę za roślinę uprawną Palladius w IV w. n.e. Pierwsze uprawy malin znane są z przyklasztornych ogrodów i były wprowadzane od późnego średniowiecza, zaś w końcu XVIII w. pojawiły się pierwsze odmiany hodowlane. Jest uprawiana jako krzew owocowy. Jej uprawa jest w Polsce dość rozpowszechniona. W uprawie znajduje się szereg odmian uprawnych będących mieszańcami międzygatunkowymi. Forma typowa i liczne odmiany owocują na pędach dwuletnich, od niedawna istnieją w uprawie odmiany owocujące na pędach jednorocznych.

Kiedy sadzić sadzonki malin?

Sadzonki malin najlepiej sadzić wiosną lub jesienią. Każdy z tych terminów ma swoje wady i zalety. Na terenach gdzie występują srogie zimy lepszy będzie termin wiosenny. Unikniemy ryzyka przemarznięcia świeżo posadzonych sadzonek, lecz w pierwszym roku po posadzeniu uzyskamy słabszy plon. Sadząc wiosną trzeba również pamiętać o odpowiednio częstym podlewaniu. Sadzenie jesienne zaleca się w miejscach osłoniętych od zimowych wiatrów oraz w cieplejszych rejonach kraju. Pozwoli nam to osiągnąć większy plon w pierwszym roku po posadzeniu. Sadząc jesienią należy pamiętać aby uformować kopczyk z torfu lub trocin, aby zabezpieczyć korzeń przed przemarzaniem.

Właściwości zdrowotne owoców maliny

Owoce są smaczne i pachnące, nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i na przetwory: soki, dżemy, konfitury. Owoce (Fructi Rubi idaei) są bogate w błonnik (6,7 g/100 g), polifenole, witaminy A, B1, B2, B3 i C, karotenoidy, tokoferole, wapń, magnez, miedź, potas, cynk, mangan, żelazo, selen, olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, a także kwasy organiczne jak choćby: cytrynowy, jabłkowy i salicylowy, kwas asparaginowy (304 mg na 100 g) oraz kwas glutaminowy (195 mg na 100 g). owoce mają działanie napotne i przeciwgorączkowe oraz ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość witamin.

Maliny w ogrodzie - sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Porady ogrodnicze, Rośliny owocowe

Maliny w ogrodzie – sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Malina właściwa (Rubus ideaus) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). W stanie naturalnym rośnie w znacznej części Azji oraz na terytorium całej Europy oprócz Portugalii i Islandii. W Polsce w stanie dzikim spotykamy ją na całym obszarze. Jej naturalne stanowisko to lasy, zarośla, zręby i zbocza. Najlepiej rośnie na stanowiskach nieco zacienionych. Malina jako roślina uprawna była już znana w IV wieku. Początkowo była uprawiana głównie przez mnichów w przyklasztornych ogrodach. Wraz z rozwojem...