Pigwowiec (Chaenomeles Lindl.)

Rodzaj roślin z rodziny różowatych. Gatunkiem typowym jest pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach.). Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą. Kolczasty krzew o wysokości 1-2 m. Młode pędy nagie. Ma szeroko rozpostarte na boki gałęzie. Liście odwrotnie jajowate lub łopatkowate, długości do 5 cm, ostro piłkowane z dużymi przylistkami. Kwiaty liczne 5-działkowe i 5-płatkowe, łososioworóżowe lub pomarańczowoczerwonawe z licznymi pręcikami i 1 słupkiem powstałym ze zrośnięcia pięciu owocolistków. Owoce pozorne, pachnące i jadalne, po dojrzeniu koloru jasnożółtego, czasami czerwono nakrapiane. Dojrzewają w październiku. Zawierają duże ilości witaminy C, kwasów organicznych oraz polifenoli. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Nadają się natomiast jako dodatek do herbaty (w miejsce cytryny), podstawa pigwówki i na przetwory: dżemy, galaretki. Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią.

Wyświetlanie jednego wyniku

Pokaż kategorie
Zamknij