Wyszukiwarka roślin:

Chcesz dobrać rośliny do odpowiedniego stanowiska? Nie wiesz, które rośliny będą dobrze rosnąć w Twoim ogrodzie? A może szukasz roślin, których kwiaty mają Twoją ulubioną barwę?

Zaznacz jedną lub więcej z wybranych cech charakterystycznych, kliknij przycisk "Wyszukaj" i dzięki temu odnajdziesz w Naszym sklepie rośliny spełniające Twoje wymagania.

Pigwowiec japoński

Dostępny

16,90 
Dodaj do koszyka

Pigwowiec pośredni TEXAS SCARLET

Dostępny

22,90 
Dodaj do koszyka

Pigwowiec (Chaenomeles Lindl.)

Rodzaj roślin z rodziny różowatych obejmujący cztery gatunki pochodzące z Azji, gdzie w środowisku naturalnym rosną w lasach, na terenach skalistych, często przy strumieniach. Pigwowiec w Polsce uprawia się jest jako krzew ozdobny ze względu na piękne wiosenne kwitnienie i długo utrzymujące się owoce. Jego gałązki pokryte są ostrymi cierniami. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest pigwowiec japoński, chiński (okazały) i pośredni. Pigwowiec, a dokładnie jego owoce, są wykorzystywane do robienia przetworów, zwierają dużo pektyn i witaminy C (więcej niż cytryna). Nie nadają się do jedzenia na surowo, ale są doskonałym zamiennikiem cytryny do herbaty. Z owoców pigwowca można również zrobić nalewkę – pigwowcówkę (pigwówka to nalewka z owoców pigwy). Krzew ten ma szerokie zastosowanie w ogrodzie.

Pigwowiec – uprawa i pielęgnacja

Nie należy do roślin trudnych w uprawie. Lubi słońce i jest tolerancyjny co go gleby, najlepiej rośnie na podłożu średnio żyznym. Jest odporny na suszę i mrozy. Nawet jeśli pędy nieco przymarzną wycięte na wiosnę szybko się zregenerują. Pigwowiec japoński jak i inne gatunki dobrze znosi cięcie i można korygować jego wzrost. Nadaje się do sadzenia soliter jak i na owocowy żywopłot. Można go także uprawiać w pojemnikach na tarasie czy balkonie. Ładnie wygląda sadzony w sąsiedztwie wcześnie kwitnących krzewów i iglaków.

Pigwowiec – sadzonki, jak i kiedy sadzić

W naszym sklepie internetowym możecie Państwo kupić sadzonki w doniczkach P9. Rośliny uprawiane są w doniczkach, dzięki czemu  można je sadzić przez cały sezon wegetacyjny, od wczesnej wiosny do późnej jesieni (III – XI). Najlepiej jednak sadzić w okresie wiosennym lub jesiennym.