Porady ogrodnicze, Rośliny owocowe

Aronia – krzew o zdrowych owocach – uprawa, pielęgnacja, odmiany

L001-aronia-czarnoowocowa-2

Jedną z roślin, którą warto zasadzić w przydomowym ogródku lub na działce jest aronia, głównie ze względu na cenne właściwości zdrowotne jej owoców. Roślina ta należy do rodziny różowatych i w stanie naturalnym rośnie głównie w Ameryce Północnej. Odkryto ją około 300 lat temu. W naturze można ją spotkać zarówno na terenach piaszczystych, na obrzeżach lasów, kamiennych urwiskach, jak i na bagnach. Popularnie nazywana jest “czarną jarzębiną”.

Ze względu na dużą tolerancję co do gleby, wysoką mrozoodporność – wytrzymuje temperaturę do – 40 stopni Celsjusza oraz odporność na choroby sprowadzono ją do Rosji w XIX wieku. Jej owoce, dość cierpkie w smaku, stały się naturalnym źródłem witamin. Dużą rolę w selekcjonowaniu i wyodrębnianiu gatunków tej rośliny odegrał rosyjski biolog Miczurin. Obecnie znamy ok. 15 gatunków tego krzewu.

Walory zdrowotne owoców aronii

Owoce aronii zapobiegają i łagodzą skutki wielu chorób. Obecność antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy chroni przed rozwojem komórek nowotworowych i spowalnia proces starzenia się organizmu. W owocach aronii występują także taminy, czyli garbniki, które również mają działanie antynowotworowe i bakteriobójcze. Ich obecność przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Te drogocenne owoce są źródłem wielu śladowych pierwiastków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdują się w nich takie pierwiastki, jak miedź, kobalt, bar, mangan, molibden. Ta bogata gama różnych witamin i składników mineralnych powoduje, że owoce aronii łagodzą skutki cukrzycy, obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

aronia śliwolistna viking

Fot. Aronia śliwolistna VIKING – owoce

Największą zaletą owoców aronii jest duża ilość witamin i składników mineralnych. Wśród witamin dominuje witamina C oraz obecne także witaminy z grupy B oraz PP, P i E, co ma pozytywny wpływ na nasz ustrój nerwowy. Zwłaszcza witaminy z grupy B działają uspokajająco i antydepresyjnie. Tę ważną rolę odgrywa także lit obecny w owocach.

Aby móc korzystać z tego bogatego źródła zdrowia przez cały rok, owoce aronii można przetwarzać, np. robiąc z niej soki, dżemy, konfitury, galaretki lub po prostu je zamrażając, gdyż wtedy zachowują najwięcej swoich cennych składników.

Sadzenie, uprawa i pielęgnacja

aronia czarnoowocowa galicjanka

Fot. Aronia czarnoowocowa GALICJANKA – kwiaty

Chociaż w naturalnych warunkach aronia rośnie na różnych rodzajach gleby, to jednak najlepsze wyniki daje żyzne, próchniczne i przepuszczalne podłoże. Nie należy jej sadzić w miejscach bardzo wilgotnych. Lubi stanowiska słoneczne lub półcień.

Najlepszą porą sadzenia jest wiosna lub wczesna jesień, ale rośliny w pojemnikach można sadzić praktycznie cały sezon.

Sadzenie krok po kroku:

  1. Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10 – 30 minut.
  2. Wykopać dół o wymiarach 40x40x40 cm i wsypać do niego około 10-centymetrową warstwę kompostu lub torfu ogrodniczego oraz nieco nawozu wieloskładnikowego.
  3. Włożyć roślinę do dołka, obsypać ziemią i podlać.
  4. Sadzić w rozstawie 1,5 – 2 m, a jeżeli sadzimy rośliny w rzędach, to między nimi należy zrobić odstępy ok. 3,5 m.

Pielęgnacja:

Aronia owocuje w 2 – 3 roku po posadzeniu. Podczas wzrostu rośliny należy ją często podlewać, zwłaszcza w czasie dojrzewania owoców oraz w czasie długotrwałej suszy, gdyż od tego zależy wielkość plonu. Nie należy przesadzać z nawożeniem, gdyż nadmierne nawożenie obniża jej plonowanie. Młode rośliny można nawieźć raz w roku, najlepiej wiosną, starszych już nie trzeba.

Po 5 – 6 latach wykonać cięcie odmładzające roślinę, usuwając najstarsze pędy oraz uszkodzone i złamane. Cięcie wykonać wczesną wiosną. Nadmierny przyrost rośliny obniża jej plonowanie. Tak pielęgnowana roślina z pewnością odwdzięczy się nam dużą ilością owoców, których walory zdrowotne są niezaprzeczalne.

L001-aronia-czarnoowocowa-4

Fot. Aronia czarnoowocowa – jesienne ubarwienie

Odmiany aronii

Ażeby jak najdłużej móc cieszyć się owocami aronii, zapoznamy Państwa z właściwościami najpopularniejszych odmian, dostępnych w naszym sklepie internetowym. Oto charakterystyka odmian, które w naszych warunkach są uprawiane najczęściej:

Najbardziej popularna jest aronia czarnoowocowa (Aronia melocarpa), która stała się podstawą do selekcjonowania nowych odmian. Aronia czarnoowocowa dorasta do ok. 2,5 m, rośnie szybko, owocuje obficie. Jej owoce o średnicy 10 mm są ciemnogranatowe, prawie czarne, lekko słodkie, dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Ma ciemnozielone, skórzaste liście, które jesienią przebarwiają się najpierw na pomarańczowo, później na czerwono.

W naszych warunkach dość popularna jest aronia czarnoowocowa GALICJANKA, wyselekcjonowana w Polsce. Osiąga ona ok. 2 m wysokości, ma wyprostowane pędy o pokroju odwróconego stożka. Ciemnozielone liście przebarwiają się jesienią na purpurowoczerwone. Wiosną ozdobą są drobne białe kwiaty, zebrane w baldachogrona, z których zawiązują się kuliste owoce dojrzewające na przełomie sierpnia i września. Dojrzałe owoce są prawie czarne.

Innym gatunkiem aronii, z której także wyodrębniono kilka odmian jest aronia śliwolistna (Aronia x prunifolia). Spośród odmian tego gatunku najbardziej znane są:

Aronia śliwolistna NERO – wyselekcjonowana przez Miczurina, rosyjskiego biologa. Jest to krzew o wzniesionych pędach o pokroju odwróconego stożka, osiągający 2 m wysokości. Białe kwiaty zebrane w baldachogrona zakwitają na przełomie kwietnia i maja, zaś owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Owoce o masie 1-1,5 g są okrągłe, granatowofioletowe, słodkawe w smaku. Roślina bardzo plenna. Liście są zielone, ząbkowane, jesienią przebarwiają się na piękny ciemnoczerwony kolor.

Aronia śliwolistna VIKING – to odmiana wyselekcjonowana w Finlandii. Podobnie jak inne odmiany aronii jest to krzew o pokroju odwróconego stożka, osiąga ok. 2 m wysokości. Białe kwiaty pojawiają się na przełomie kwietnia i maja, a owoce zaczynają dojrzewać na przełomie sierpnia i września. owoce są dość duże, o średnicy 1,3 – 1,5 cm, błyszczące, ciemnogranatowe, słodko-kwaśne z lekką goryczką. Podobnie jak inne odmiany ma zielone, ząbkowane liście, które jesienią przechodzą w czerwień.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *